1/4 Lazio

Ennyi akár mehet is, majdnem. Merthogy sok játékost eladnék. Mindjárt piac, gondolkozzunk!


Még az elején leszögezem, ebben a posztban csak az esetleges távozókról írok, a vételi oldalt meghagyom legközelebbre, és a matekon se akadjon ki senki, a peremembereket (Vinicius-félék) nem számolom az „egészbe”, csak azokból merítek majd, akiket ténylegesen használunk is.

Az első jelöltem számomra különbözik a továbbiakban említettektől, rá ugyanis nem mondom, hogy inkább menjen, mint maradjon, a többire majd igen. Inkább nem megyek bele, most hogy állhat a Svájc-Petkovic vonal, mert nehéz rajta kiigazodni, annyit viszont elmondok, valahol jobb lenne, ha egy klubcsapathoz menne tőlünk az edző. Mégpedig azért, mert így lenne esély arra, hogy vihessen magával valakit. Lulic-ra gondolok. A két személy régóta kedveli egymást, szóval ha valakit szeretne új csapatában is maga mellett tudni, az jó eséllyel ő lenne.

Viszont tényleg nem szeretnék mindenáron megszabadulni tőle, nem adnám el mindenképpen a bosnyákot. Elsődlegesen annak örülnék, ha a csapat elé tennének egy ajánlatot érte, tehát ott lenne egy alternatíva, lehetőleg vaskos milliók képében, amelyet viszont nem feltétlenül kell elfogadnunk, csak ha tényleg jól megfizetik. De a lehetőségen el lehetne gondolkozni, persze azt is figyelembe véve, hogy az új edző mit akar kezdeni vele.

A jelenlegi ára 10 millió euró, hármat ért, amikor 2 éve hozzánk került, 2013 januárjában pedig ez az összeg 8,5 millió volt (transfermarkt alapján).

A játékos értéke tehát töretlenül növekszik, ő maga egy bal oldali mindenes, alapember a Lazióban, ráadásul – annak ellenére, hogy mi általában lehúzzuk a teljesítményét – az értékelések szerint csapatunk legjobbjai között van (ha jól emlékszem, két vagy három héttel ezelőtt még ő volt a legjobb a keretünkben, azóta Candreva megelőzte), és alapvetően nem szeretnénk eladni. Ezek pedig olyan tényezők, amelyek egy esetleges eladáskor igencsak megdobják egy játékos tényleges vételi árát. Akkor tehát már nem 10 millióról beszélnénk, inkább valahol 15 magasságában lenne a mérce (ha nagyobb csapat lennénk, még ennél is több).

A következő jelölt nálam kapásból Hernanes. Igaz, a keret legértékesebb tagja (papíron, mert a pályán ez valahogy nem jön ki), igaz, hogy részben jól mutatna, ha a szamba vébére mi adnánk a selecao egyik emberét, de túl sok itt a de. Először is az, hogy ezzel a gyenge teljesítménnyel (itt már nem csak szerintünk az, az értékelések szerint is eltűnt, még Ciani és Pereiriha is jobb nála – csak emlékeztetés: tavaly ősszel még Messi volt a viszonyítási alap) igazából simán lemaradhatna a keretszűkítéskor, mert nem érdemli meg úgy a vb-t, hogy hónapok óta félgőzzel játszik és nem ad bele mindent. Mert ha nem láttuk volna őt tündökölni, most nem mondanánk, hogy tud ő ennél klasszisokkal is jobb lenni.

Ez bizony nem mostani megállapítás

Az ő ára 25 millió, ami nekünk rengeteg pénz lenne. Tőlem már most mehetne, mert nyáron már érdekes lesz a helyzete. Hosszabbítani nyilván nem akar velünk, de a nyári lehetőségeit – a mieinket is vele kapcsolatban – nagyban befolyásolja majd, mit mutat a vb-n. A jó szereplése alapból emelhetné az árát, az viszont csökkenti majd, hogy akkor utolsó évébe lép nálunk, lejáró szerződésűért pedig nem fognak elénk tolni egy rakás pénzt.

Szerintem, ha rajta múlna, jobb lenne neki már most távozni, mert egy nagy csapatnál ebben a fél évben még újult erővel mutathatna valamit, és a nagyobb nevű csapatok, akik, mondjuk úgy, a reklám miatt is utaznak a nagyobb nevű játékosokra, már a vb előtt magukénak mondhatnák őt.

Dias távozására nem térek ki, mert az nem tétel. Kitérek viszont a középpályára. Onnan mondjuk Gonzalez távozására azért lehet mostanában esély, mert már nem alapember. Én viszont meghagynám, ha marad valami elképzelés a továbbiakban is a széljátékra, rá még szükség lehet akár ott is, de persze inkább középen. 7,5 milliót ér, ilyen magas még soha nem volt az ára. Ezzel kb. el is fogytak a sokat érő nevek.

Üveglábú Edersont kár megtartanunk, nem jelent ő semmilyen pluszt ennek a csapatnak. 3,8 milliót ér, és bár Lotito udvarlása miatt jött hozzánk, most az ügynöke szerint védence iránt Európa szerte érdeklődnek, és bár jól érzi magát nálunk (?), most várnak, és majd karácsony után meglátják, mi történik. Talán a legfontosabb lenne most januárban őt eladnunk.

Floccarinak fél év múlva lejár a szerződése, most 3,5 milliót ér, de emiatt már csak nagyon olcsón tudnánk eladni. Olyannyira, hogy megkérdőjelezhető, érdemes-e ezt most megejteni, vagy akkor már inkább maradjon még egy fél évet – vélhetően nem lesz hosszabbítás. Szerintem inkább menjen már most. Ő ide nem megoldás, hiába van valahol benne nagyon sok minden, ami a posztjához kell, ritkán kapja el a jó meccseket.

Égszakadás, földindulás, de ugyanezt gondolom Kloséról is, nem nagyon rázna meg, ha akár már most eladnánk (hozzáteszem, 90%, hogy nem adjuk el, hacsak nem egy nagy hívná, és akkor már százalékolom azt is, hogy csak 51-49 arányban engedném el most). Egyébként a hírekben egyre többet lehetett hallani már januári érdeklődőkről is. Szerintem ő sem fog velünk hosszabbítani, és alapvetően nem olyan csatárra van szükségünk, aki többet nincs, mint van. Mindemellett igaz, hogy Klose még mindig olyan pluszt jelent a csapatnak, mi elég lehet ahhoz, hogy könnyebbé tegyen egy-egy győzelmet, és az utolsó profik egyike ő, de tényleg nem marnám a falat a távozása esetén (nem úgy Esti).

Amíg ő itt van, Klose-függők vagyunk. Szerintem Floccari és Klose egyre kevésbé jó megoldás arra, hogy a bajnokságban kikecmeregjünk a gödörből, és/vagy csináljunk valamit a kupákban, mert tartósan jó eredményeket nehéz úgy várni, hogy a három csatárunkból pont a két rutinos dől ki hosszabb időkre vagy nincs formában, márpedig nekünk már nem elég 1-1 jó eredmény (ebből a szempontból mondjuk a kupák kicsit más lapra tartoznak, és a csapatunk gólképtelenségét sem hárítom a csatárok nyakába, hisz többnyire nincs mögöttük játék).

„El a kezekkel” feliratot raknék viszont Keita és Onazi nyakába, mindkettő esetében lehetett hallani komoly csapatok érdeklődéséről is, de őket nem szabad elengednünk.

Valószínűsítem, hogy 5-6 embertől nem fogunk megválni januárban, ilyen kiárusítás általában nyári dolog. Viszont ez egy komolyabb népvándorlást is beindíthatna, mert a nyárról megmaradt zsetonnal együtt simán számolhatnánk 40+ milla körül (persze a január minden előrejelzés szerint ezúttal is csak egy hónapnyi hosszúságú lesz majd, Tare, figyelsz?!), és akkor már bőven lenne pénzünk venni – célzottan, megalapozottan, ésszerűen. De legyen erről szó majd egy másik posztban.