Rejával kezdjük ’14et, várjuk a bemutatkozást

És ha már, bemutatnánk Reját, de minek? Ill. kinek? Bár várjuk azon olvasóink jelentkezését, akik azóta szurkolnak a Laziónak, mióta Petkovic vezette a csapatot. Közben ne felejtsük el, az év elején egy ilyen rangadóval kedveskedik nekünk a sorsolás, Reja rögtön egy komoly feladattal nyit.


Honnan nézzük az ellenfelünket? Egyrészt masszív ez az Inter, mert nehéz őket megverni, másrészt viszont elég sokszor mutatták be, hogyan kell gyengén védekezni. Mazzarritól ez a fajta 3-6-1-es bunker nem tetszik nekem, de ha már nem használja az igenis tehetséges csatárait, valakit kölcsönvehetnénk/megvehetnénk. Belfodil és Icardi is segíthetne rajtunk. Persze más fogja kölcsönvenni az algériait, én meg majd letörve nyugtázom ezt. Annyit még ide, hogy az Inter akarása, kaparós játéka sovány vigasz a kreativitás beáldozása mellett, bár ez az akarás legalább ott megvolt, nálunk sokszor nem.

Na mindegy, ennyit az Interről és a piacról. Sokkal fontosabb most Reja, és az általa hozott megújulás. Taktikai és mentális téren egyaránt.

Mert biztos vagyok benne, hogy még ugyanazzal a felállással is máshogy fogunk játszani, mint Petkovic alatt. Általánosságban értem, még nem feltétlenül erre a meccsre.

A neten ugyanis az kering, hogy az öreg (ez már megszokásból, nem bánja, ha így hívom) is gondolkodik 4-3-3-ban. Ne vessük el ezt kapásból, bár könnyű arra következtetni, hogy ez nyilván majd 4-2-3-1 lesz, de azért nem biztos. Az ő habitusából kiindulva a mi 4-3-3-as felállásunk védekezőbb lesz az átlagosnál. Van már egy támadó szélsője Candreva személyében (anno Gonzalez a 4-2-3-1 szélén inkább tette keményebbé a középpályás védekezésünket, mint hatékonyabbá a támadójátékot), és Lulic-nak is talán komplexebb szerepkört találhat ki Reja.

SS Lazio v AC Cesena  - Serie AHernanes szerepével megint ki kell találni valamit. Jobb ő, ha mélyebbről indul, viszont hátra több a játékosunk, csatár mögé meg inkább olyan neveink vannak, akiknek nem megy. Hernanes nagyobb kedvvel játszik visszavontan, a kedvét pedig újra fel kellene turbózni (erre viszont rá is pakolok másat: ott akar lenni a vébén vagy nem? Innen közelítse meg a dolgot, és virítson), de Andersonra és Edersonra is csak jó hatással lehet az edzőváltás, bár utóbbitól továbbra is jobb lenne megválni.

Ami a 4-2-3-1 mellett teheti le a voksot, az az, hogy Reja velünk ezt ismeri a legjobban, sok idő pedig nem volt, hogy érdemben történjen valamilyen újítás. Kíváncsi vagyok, mit rak össze.

Várható kezdők:

LAZIO (4-3-3) – Marchetti; Konko, Biava, Dias, Radu; Gonzalez, Ledesma, Hernanes; Candreva, Klose, Lulic.

INTER (3-5-1-1) – Handanovic; Ranocchia, Rolando, Juan Jesus; Jonathan, Alvarez, Cambiasso, Kuzmanovic, Nagatomo; Guarin; Palacio

Gonzalez várható visszatérésének hosszútávon örülök, szükségünk van a korábbi komoly melójára, ez Onazi lehetőségeit szerintem nem fogja kioltani, és idővel szerintem Reja fog annyira rotálni, hogy akár Candreva helyére is bekerülhet a 4-2-3-1 jobbján.

Korszakos változást nem várok, a társaságnak nagyon mélyről kell visszajönnie – mentálisan is, játékban is és a táblázaton is, a minimum fél év alatt szétesett elemeket Rejának kell összeraknia. Viszont volt már arra példa, hogy képes rá.