Ilyen volt 2013 – a középpályások és a támadók

2013Nagy nehezen végleg a hátunk mögött hagyjuk a 2013-as évet, ennek jegyében az évértékelő folytatása következik most.

Ledesma
Pár éven belül másodszor láthattuk, milyen a Lazio vele, és milyen nélküle, de ez az alpesi levegőre vágyó Petkovic gondolatmenetét nem különösebben borzolta össze. A kitalált új poszt viszont feküdt neki tavaly is, de az igazi Ledesma az a játékos, aki a szokásos melója mellett meccsenként két-három, 50 méteres gólpasszkezdeménnyel megkínálja a csatár(oka)t – talán Reja mellett ez is visszaköszön. Mindenesetre róla is csak az mondható el, mint mindenkiről, volt ennél jobb szezonja is – és szerintem lesz is.
Értékelés: 6


Gonzalez
Sokan megválnának tőle, ezt igazából nem értem. Na jó, jelenlegi formája miatt tiszta sor, de nem feltétlen rajta múlt, hogy kimaradt a buliból. Ki merem jelenteni, hogy a ritkán telefonáló uru amúgy a keret legsokoldalúbb játékosa, az utóbbi időben a középpálya közepén, korábban, éppen Reja alatt a 4-2-3-1 jobbján is gyakran megfordult, vagy akár a két védekező középpályás egyike volt ő, de volt, hogy szükségből jobb oldali védőt vagy jobb oldali wingbacket kellett játszania. Az elmondottak egy része persze nem a tavalyi évre vonatkozik, de ettől függetlenül a melója mindig egy szükséges építőeleme a játékunknak, ez van az egyik oldalon, a megszokottnál is nagyobb szürkesége pedig a másikon.
Értékelés: 5

Onazi
A lényegében „kétlábas” nigériai az olasz bajnokság egyik legígéretesebb tehetsége a posztján, ennek jeleit eddig 2013-ban láthattuk legszembetűnőbben. Védekezésben is sokat fejlődött, a támadásokhoz is jobban ért, lőni már az ifik között is szeretett és tudott (az Inter elleni bombáját komoly meló lesz túlszárnyalnia), de ami talán a leginkább örömteli vele kapcsolatban, hogy a játékán már most is mutatkoznak az érettség jelei, fejben is érti a dolgát, nem csak szaladni tud. Nomen est omen? Vonatkozó évünkben mindkét „sasos” csapatával kupát nyert, nem elhanyagolható, hogy délen megnyerte a ’13-as ANK-t is. Hogy volt bosszantó kiállítása az EL-ben? Volt, és?
Értékelés: 6

200140_474834372585259_1219337550_n
Lulic
Gyakran lehúzzuk, de azt azért tegyük hozzá, hogy ha komolyabb játszótársai lennének, biztosan többre lenne képes, leginkább persze a támadójátékra értem. A beadásaiból általában még így is van meccsenként annyi jó, amennyiből lehetne kereskedni, az utóbbi időben viszont a kaput ő se veszélyezteti sokkal jobban, mint Ledesma. Egyébként kétségtelen, hogy a tavalyi szezon vége jobban ment neki, mint az idei eleje.
Értékelés: 71. Akarom mondani 6

Candreva
Önzősége és lövéseinek pontatlansága sem tudja mellékvágányra tenni, hogy amennyire alapeleme a Lazio támadásainak és eredményességének Klose, annyira alapeleme ő is. A védekezésből kiveszi a részét, de a támadásokban betöltött szerepét ebből a csapatból más nem tudná hozni. Feltűnik a csatár mögött, a balon, és persze a jobbon, érkezésekor elképzelni sem tudtam, hogy így beválik, sokáig pedig idei legeredményesebb játékosunk volt – féltávnál 4 gól és 4 gólpassz a neve mellett bajnokikon.
Értékelés: 7

Hernanes
Hová tűnt Damon Hill? A tavalyi szezon elején Messivel emlegették egy lapon, hogy aztán a ’13-as naptári évre ebből semmi se maradjon. A nagy visszaesés ellenére még mindig tud fontos eleme lenni a csapatnak, csakhogy ez az átlag kevés. Nehéz eldönteni, hogy alapvetően olyan játékosról van szó, aki karrierjében a hullámhegyek és hullámvölgyek átlagosnál gyorsabb, ciklikus változását mutatja, tovább nyúló gyenge időszakokkal, vagy egy hitevesztett brazilt látunk, aki a mentalitása miatt igazából ennyit tud, mert többet csak akkor, ha valami új inger éri. Egyre sanszosabb, hogy erre választ nem a Lazióban fog adni.
Értékelés: 6

Ederson
Egyre kevesebbet látunk abból a játékosból, aki egykoron volt. Igaz, kéthavonta még villan egyet, akár gólpasszt érően is, de nagyívű elképzelések már nincsenek benne. A sérülései pedig bármikor olyanok, mint a szűkszavú feleség, aki 5 percre átmegy a szomszédhoz, de a férjének meghagyja, hogy félóránként kavarja meg a levest.
Értékelés: 5

Biglia
A ténylegesen erősítést jelentő nyári igazolás, bár nincs csúcsformában. Közel sem egy az egyben Ledesma, de a középpályás lehetőségeinket jól bővíti, játékperceinek többségében pedig egész jó volt. Csak nekem rémlik úgy, hogy az Anderlechtben mintha veszélyesebb lövései lettek volna?
Értékelés: 6

Anderson
Tehetsége érkezése óta költői homályba vész, ha pedig ránk bízza, hogy mit lássunk bele a képességeibe, akkor csak a reményeinkre bízhatja magát. Sérülten „nyitott”, nehéz volt megszoknia az új környezetet is, emiatt nem is ásunk neki gödröt, viszont nem biztos, hogy a Reja általi védekezőbb felfogás fogja megalapozni a fényes jövőjét. Szóval a lényeg, amit láttunk belőle, inkább gyatra volt, mint reménytelen.
Értékelés: 4

Mauri
Éves összefoglalónk egyik fájó pontjához érkeztünk, nem elég, hogy idén egyáltalán nincs, de a naptári fordulás után a tavalyi szezon végén is alig volt meccse, többnyire akkor is csak be/lecserélés okán. Nem elég.

Brocchi
Szörnyű sérüléséig is csak pár percet kapott, nagy kár, hogy így kellett tőle búcsúznunk, az ő esetében pláne értelmetlen 2013-as teljesítményről beszélni.

Csatárok

Klose 35-5Klose
Kezdjük a legjobbal, ő pedig még mindig az a játékos, aki a sérülései miatt sosem egész szezonos megoldás, ettől függetlenül 2013-ban is azt láttuk tőle, hogy hiába az ő posztja van legkevesebbet játékban, teljesen más a Lazio vele, mint nélküle. Megannyi fontos gól, közte egy Bologna elleni csúcsteljesítmény is, az átlaga kb. 2 meccsen 1 gól. A lényeg, ha pályán van, várhatjuk tőle a gólt, ez a legfontosabb.
Értékelés: 7

Floccari
Minden jel szerint az utolsó olyan sorok ezek, amelyek róla szólnak, és ennek van is alapja. 2013-ban voltak nagyon fontos momentumok, amikor igazán ott volt, de a köztes időszakok túl hosszúra és túl gólszegényre sikerültek ahhoz, hogy legyen minek örülnünk.
Értékelés: 5

Kozák
EL-beli teljesítményét külön kell kezelnem. De ott kezdem, hogy a bajnokságban szinte használhatatlan volt, őt nem a mi játékunkra találták ki az olasz viszonyok között, összességében viszont lehetetlen őt elmeszelni, azért mégiscsak egy nemzetközi sorozat regnáló gólkirályáról beszélünk. Mire végére érek a mondandómnak, rájövök, vele sem tehetek kivételt, nincs két értékelés, gólkirályként búcsúzott tőlünk, EL-menetelésünk egyik alapköve volt, kész.
Értékelés: 6

Saha
Simán kihagytam volna a nevét, ha nem botlok bele a régi felállások és értékelések böngészése közben, ez van. Elméletileg ő is a Lazio játékosa volt, gyakorlatilag kevésbé. Persze elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Perea
Nem egyértelmű az ő értékelése, mert egész jó fogásnak tűnik, a hálót is zörgette már, ugyanakkor akár még jobb is lehetett volna, ha Petkovic nem erőlteti olyan poszton, ami nem feltétlenül a legjobb neki. Fiatalon tett egy nagy lépést a karrierjében, és eddig nem egy Alfarónak tűnik.
Értékelés: 5

Keita
A pályán igazi kincs lehet ez a játékos, a modern kori szélső prototípusa: balon játszik, pedig jobb lábas, jó viszonyban van a labdával, kellő önbizalommal pedig a kapura is veszélyt tud jelenteni. Fizikuma még negatívum, könnyen odébb tudják tenni, de ez legyen a legkevesebb. Annál is inkább, mert a pályán kívüli mentalitása még okozhat gondot, persze nem egy Balotelliről van szó, de a Barcában a fegyelme miatt nem tartottak rá igényt, Raduval pedig leállt kakaskodni. A jövője ettől függetlenül egyértelműen biztató, már most több csapat figyeli, és joggal, leginkább akkor jelentett szembetűnő különbséget a játéka, ha csereként állt be, és rázta fel a játékunkat (piaci értéke ennek megfelelően robbanásszerűen növekszik). Itt is inkább leszek szigorú, amúgy közelíti a hatost.
Értékelés: 5