Egymásra vicsorogva

K-TA táblázaton nagyon is távol vagyunk egymástól, de a formák alapján már kevésbé. Persze, az év legfontosabb meccse, rangadó, meg minden, tehát az előjelekkel csak érdekességből szokás foglalkozni, de ez most talán több annál. Reja érkezése óta az egyik legjobb formában lévő csapat vagyunk.

Olyan határozott fellépésre, jól záró sorokra lesz szükség, amint azt a még teljes létszámban játszó Juve ellen is művelte a csapat. Ott is látszott, Reja még a lassú, darabos védőkkel is képes megoldani, hogy elszívjuk a levegőt az ellen legjobbjai elől, hisz nem hagyta Biaváékra a védekezés javát. Megfelelő taktika és mentális felkészültség, ez lesz megint a kulcs.

Itt is ilyesmi harapós hozzáállás kell, mert a Roma támadójátéka alapjaiban más, mint szinte bárki másé. Ha szellősen hagyjuk a 3 védőt, kockáztatjuk, hogy a farkasok támadósora sokszor bontja meg őket – Totti hamis kilencesként visszamozogva, a többiek a szélen mélyebbről indulva, lendületből.

Mauri a padon kezd, ami szerintem rendjén is van. Végezhetett akármilyen edzésmunkát, nincs meccsben. Keita jó napjait kihasználva kell bíznunk az ifjú titánban. Másik nagy kérdés a kapusposzt, Marchettinek egy lassan gyógyuló, mercatóval átszőtt összeesküvéselmélet sérülése van, ami állítólag tényleg sérülés, de láttunk mi már ilyet. Mindenesetre, ha egészséges, ha nem, nálam Berisha a nyerő ember, az utóbbi hetekben játszik és formában is van, választhatjuk őt, Reja is ezt készül tenni.

69260_10200174342854032_1879102316_nMég valami. A sajtó arról cikkezik, Klose kész a játékra. Mikor nem volt az?! Semmi komoly dolog nem történt, sőt, állítólag nagyon intenzíven élte meg az elmúlt napokat, Reja erre elküldte őt halászni, hogy relaxáljon egy kicsit. Klose arra kérte Reját, kihagyná a csütörtöki edzést, erre az edző péntekre is szabadot adott neki. Nem mintha az edzőnk számára könnyűek lennének ezek a napok, Edy saját elmondása szerint a derbi felelősségétől egy hete nem alszik, állandóan a Romát tanulmányozza.

Mindkét csapatban van valami közös (a székhelyen kívül). A szezon előtt nem nagyon gondoltuk volna, hogy Bigliából és Gervinhóból ilyen fontos láncszemek lesznek. Ez mondjuk Homloknak gyorsabban és zökkenőmentesebben, de legfőképpen látványosabban sikerült, mint az argentin légiósnak, de Rejával Biglia csak még jobb lett (Petkovic idején se volt rossz).

Mára a Lazio legerősebb kezdője középen Ledesma és Biglia nevét egyaránt tartalmazza, mindezt a 3-4-2-1-ben. Mostanra ugyanis az az érdekes helyzet állt elő, hogy abban a hadrendben vagyunk a legerősebbek, amely a korábbi években az egyik leggyengébb formációja volt csapatunknak. Igen ám, de a hírek szerint megeshet, hogy Reja 4 védőre vált a farkasok ellen.

Várható kezdők:
LAZIO (4-3-3) – Berisha; Konko, Biava, Dias, Radu; Gonzalez, Ledesma, Lulic; Candreva, Klose, Keita.

ROMA (4-3-3) – De Sanctis; Maicon, Benatia, Castan, Torosidis; Nainggolan, De Rossi, Strootman; Gervinho, Totti, Florenzi.

GAmint Reja elmondta, azért gondolkozik ezen a felálláson, és azért gyakorolta ezt a csapat, mert figyelembe kell vennie a Lazio és a Roma jellegzetességeit, az ellenfélnél pedig az a helyzet, hogy a pálya közepén nagyon erősek, ez ellen lépni kell valamit. Persze az nyilvánvaló, hogy nagyon jók a kontráik, és Gervinho sebessége is sok baj forrása lehet, de a mester reméli, a sok gyakorlás miatt meg tudjuk oldani, hogy ne hagyjunk támadható területeket a Roma számára. Szerinte a Roma védekezésének egyik kulcsa De Rossi, aki sok támadást kapcsol le a védelem előtt, ill. őt nyomás alá kell helyeznünk, hogy minél mélyebben kapjon labdát a védőitől.

Ugyanakkor Reja a háromvédős rendszert is gyakorolta, mert mint mondta, ezzel jobban tudná követni Totti és a két támadó középpályás mozgását. De ha kell, a pályán látottak alapján akár 10 perc után is átvált a kettő között. Akárhogy is lesz, Onazi és Gonzalez is nagy szerepet kap majd, bár szerintem egyik a másikat fogja váltani. Kemény meló lesz ez a középpályán, ill. az egész pályán, a szokásosnál is keményebb.

LedeA tartást ő adja majd, ahogy kell.

Újságírók előtt nem árulta el a részleteket, de annyit azért mondott az edzőnk, hogy a Romának megvannak a maga gyengéi, ezeket a csapattal kiértékelte a héten, így komoly gondot készül okozni az ellenfélnek. Garcia csapatának nagy erőssége a támadásaik sebessége és játékuk intenzitása, hosszú ideig folyamatosan képesek nyomás alá helyezni ellenfelüket. Középen különösen nehéz őket feltörni, ezért főleg a szélen kell próbálkoznunk.

Vehetjük úgy, hogy ezek csak szavak, de ha Reja, a csapat, a taktika és a harciasság összeáll, elhiszem, hogy meg tudjuk fogni a Romát.

Ami egy kicsit a malmunkra hajthatná a vizet, az az ellenfelünk kupában való érdekeltsége, de ebben én azért nem nagyon hiszek, pont ezen a meccsen nem várhatunk tartalékolást, és azt is kibírják, hogy az odavágón már túl vannak, mert előtte a bajnokijukat elmosta az eső. Nincs itt mellébeszélés, derbi van.

Lazio-Roma-RejaReja: „Remélem, hogy újra átélhetem az első győztes római derbim érzelmeit. Klose gólja a végén a kedvenc futballemlékem a Napoli feljutása mellett.“

Az előbb szót ejtettem a kupáról. Nos, még mindig kupa, de kicsit más. A hírek szerint a Lazio a történelmi kupagyőzelem és Mauri visszatérése alkalmából arra készül, hogy a meccs előtt Mauri kicsit megtúráztatja a kupát az Olimpico népe előtt. Számára az volt az utolsó meccse az eltiltása előtt, és most a Roma ellen térhet vissza, úgyhogy ez több szempontból is komoly műsor lenne. Remélem, hogy ez csak a szurkolóknak szól, a játékosok pedig majd a pályán parádéznak.