Vének tanácsa

4 név, akik nélkül a jelenlegi Lazio – minden fiatalítási kedv és annak sikere ellenére – elképzelhetelen: Biava, Dias, Mauri és Klose. Előbbi két játékossal a Lazio védelme az alapjaiból született újjá, Mauri visszatérésével az olyan gyakran jelentkező fantáziahiányt lehet orvosolni, Klose pedig Klose. Ha éppen szar formában is van, leköt egyszerre 2 védőt, pszichikailag terrorizálja a hátvédeket a jelenléte, és önmagában ez utat nyit a támadások sikerességéhez.

Ő sajnos nem tud segíteni

Pár hónappal ezelőtt Dias a védő-rangsor legvégére került, még Novaretti is megelőzte, biztosnak látszott a januári távozása. Jött Reja, az eredmény magáért beszél. Biava esetében már-már válogatott behívót emlegetnek – nem véletlenül. Az viszont tény, hogy Beppe ’77-es, Klose ’78-as, Dias ’79-es, Mauri pedig kereken ’80-as. Arról már beszéltünk korábban a Facebookon is, hogy a kor egyáltalán nem minden, pláne a Serie A-ban. Maldini és Costacurta 41-41 évesek voltak, mikor visszavonultak, Zanetti 40 éves elmúlt, és csak most kezdi elveszíteni sokak bizalmát, de a 38 éves Yepes vagy a 37 éves Legrottaglie testvér éppenséggel nem lóg ki a csapatából, és akkor még nem is említettük a Whoscored statisztikái szerint az idény eddigi legjobb védőjét, Lucarellit, aki pontosan 3 hónappal fiatalabb Biavánál. Önmagában a kor nem mérce.

Klose és Mauri esetében is ugyanígy sorolhatnánk a példákat, de nem érdemes, mert egyrészt ti is ismertek neveket, másrészt ettől még tény, hogy nem a jövőnek harcolnak. Arra ott van nekünk Berisha, Cavanda, Onazi, Keita, Kakuta (?) és Perea. Sőt, itt megemlíteném a Primaverában az egy évvel ezelőtti Keitához hasonlóan kezelt Tounkarát – szintén La Masia-nevelés -, és a Crotone jó szereplésében egyre komolyabb részt vállaló, tavalyi Primavera-bajnok Cataldit is. No meg Minalát.

Posztunk apropója a felvezés után viszont az Il Tempo mai cikke, amelyben tíz olyan embernek tettek fel két kérdést, akik egykor a Lazio játékosai vagy szakmai munkájának részesei voltak. Alább a kérdések, és a névsor szerinti válaszok.

1. A négy öreg szerződése június 30-án lejár. Ön bizalmat szavazna Biavának, Diasnak, Maurinak és Klosénak egy újabb szezonra?

2. A fiatalokra kell összpontosítani a Laziónál, vagy legalább 1-2 játékosnak a fentiek közül komoly szerepet kell kapnia jövőre is?

Vincenzo D’Amico

1. Attól függ, kik helyettesíthetik őket. Amennyiben távoznak, legalább ilyen játékosok kellenek az örökükbe.

2. Az alapoktól kell kezdeni, megadva a fiataloknak a fejlődési lehetőséget.

Mario Facco

1. Azt hiszem, korai még erről beszélni. Most a lényegi kérdések másra vonatkoznak, de Klosét csak akkor szabad elengedni, ha hasonló, toptámadó érkezik.

2. Ha a fiatalok jók, játszaniuk kell, de a biztonságot és tapasztalatot adó játékosokról sem szabad megfeledkezni.

Gianni De Biasi

1. Reja feladata kell legyen, hogy ezeket a döntéseket meghozza.

2. Ez a klubon múlik.

Felice Pulici

1. Mind a négyen megérdemlik, hogy maradjanak.

2. Helyes dolog számítani a fiatalokra, de egy háznak oszlopokra is szüksége van, különben összedől.

Roberto Rambaudi

1. A klub prioritásaitól függ. Ne felejtsük el, hogy ilyen játékosok a fiatalok fejlődésében is segíthetnek.

2. Ha nagy célokért akarnak küzdeni, kész játékosokra van szükségük. Akár fiatalokra, de azonnal bevethetőekre.

Stefano Fiore

1. Attól is függ, hogy milyen céljai vannak a jövőben a Laziónak. Petkovic nem nagyon számított Biavára és Diasra, Reja viszont főleg velük számol. Az ilyen tapasztalt focisták a fiatalok számára egyfajta tyúkanyók is lehetnek.

2. Egy optimális mix kell, komoly bizalommal a fiatalok felé.

Pino Wilson

1. Biavának abszolút bizalmat szavazok, és Maurinak is, ő azért a legfiatalabb közülük. Dias viszont azt mondta, visszatérne Brazíliába, és Klose is beszélt a várható, amerikai kalandjáról.

2. Remélem, sok lehetőséget fognak kapni. Keita és Onazi teljes joggal van a keretben, szeretném, ha Tounkarára is ez várna.

Giuseppe Pancaro

1. Ők négyen nagyon fontosak a Lazio számára, de ez a klub döntése.

2. Legyen meg a kellő összhang. Berisha és Keita jó kiindulási pontok.

Andrea Agostinelli

1. Biavával egy évet hosszabbítanék, de nem többet. Kloséval szintúgy, de Dias-ban nem látom a hosszútávú megbízhatóságot. Maurinál előbb nézzük meg, hogyan épül be újra a csapatba.

2. Ésszerű összetétel kell. Keitában ott van a jövő Laziójának alapembere, de Andersonban és Pereában még nem.

Giancarlo Oddi

1. A két védőnket mindenképpen megtartanám, és Maurinak is lehet még 2-3 jó éve. Örülnék Klose maradásának is, de el kell döntenie, mit szeretne.

2. Be kell vezetni a fiatalokat az olaszos játékba, ehhez pedig elengedhetetlen a primaverás gyakorlóév, gyakorlóévek. Keitánál is jól bevált ez a módi.

Most ti jöttök. Ki maradjon, ki menjen?