Hát igen. Azaz nem

C-LHa beharangba kerültek volna a gondolataim, megint jöttem volna a szokásos, kicsik elleni fóbiámmal. Ezúttal sem vártam, hogy nyerünk a Catania ellen, mondjuk egy döntetlenre gondoltam, de ez azért sok volt.

Egy vereség/győzelem mindig több tényezőből áll össze. Kezdésként jöhetünk azzal, hogy a kezdő sípszó elhangzásakor a Lazio még az öltözőben tunnyadt, a Catania pedig úgy rohant le minket, mint annak a rendje. Lehet azzal is jönni, hogy a korai gól jóformán az egész félidőre letette a névjegyét, mert Reja alapból sem a támadásokra rendezkedett be, ezt fejelte meg, hogy a csapatban nagyon benne maradt a gól, ugyanakkor a Cataniát érthető módon fellelkesítette, így pedig nem tudtunk magunkhoz térni.

Az elefántok amúgy is rúgnak, húznak, megesznek, ha jó napjuk van, akkor meg főleg, ha ellenünk játszanak, és még vezetést is szereznek. Viszont ha mi ilyen lagymatag semmit teszünk a pályára, még nagyobb a kontraszt.

CatAmi nálunk hiányzott, megvolt náluk. Bemozgások, gyors megindulások, összjáték –  pontos labdákkal fűszerezve. Még valami, a félidő végéhez közeledve jött egy statisztika, (emlékezetből mondom, +-2 belefér) a Catania ekkor 24 visszaszerzett labdával művészkedett, mi 12 körül. Mondom, ez valahol 43 perc alatt.

Amikor sérülés miatt Barrientos lejött, örültem, hogy az egyik veszélyes emberükkel soványabbak lettek. Jött helyére Keko, akivel talán még rosszabbul jártunk. Ez kb le is fedi a cserék játékra gyakorolt hatását. A Cataniának ez is jól sikerült, nekünk a cserék sem hoztak sok felüdülést. Bár Gondzalez a hajrában adott egy kvázi gólpasszt a keresztbe mozgó Pereának, de a kolumbiaira a kisebb ziccerben egy halom védő zúdult, abból se lett semmi.

Az írás közben kezdenek kivonulni a Sassuolo-Napolira a játékosok, a hazaiaknál meg felcsendül a Sweet child o’ mine, kicsit jobb kedvem is lesz tőle.

CandJókedvemből cenzúrázva el is marasztalom Candrevát, a szélső ma is a rosszabbik oldalát mutatta. Lőtt, amikor nem kellett, nem passzolt, amikor kellett volna, cipelte a labdát, amikor özönlöttek rá a védők, hogy elszedjék, a beadásait meg többnyire egy féllábú kalóz is lepipálta volna. Amikor egyébként épp nem volt önző, az ellen szedte őt le a pályáról. Nála kevesebbet csak Gonzalez, Biglia, Berisha, Keita és Perea passzolt – a kapus kivételével cserék.

Klose pályán volt? Ja, igen, a meccs végén volt egy majdnem gólba tartó fejese, itt inkább Ledesma 40-es indítását lehetett dicsérni. Ha már Ledesma, volt pár olyan hosszú labdája, ami pontosra sikeredett, de sajnos ezekkel sem tudtunk mit kezdeni. Klosét amúgy nem akarom lehúzni, nem ő tehet róla, hogy leszedték a pályáról, a felé érkező passzokat meg majdnem a negatív tartományba redukálta a Catania védekezése.

Mit tehetett volna Reja? Szerintem akármilyen cserét beküldhetett volna, nem lettünk volna sokkal jobbak. Ezúttal még a hadrendváltásban sem volt sok ráció. Elsősorban fejben nem volt ott a társaság, megfogta a játékosokat az elefántok hozzáállása, és nem tudtak váltani. Erre a meccs előtt kellett volna készülni, várható volt, hogy harapni fog a Catania, ahogy az is látszott rajtuk az elmúlt hetek alapján, hogy a csapat kezdi magát összeszedni, és csak annyira voltak lemaradva hátul, hogy még minden esélyük megvan a bennmaradásra.

MÍgy tehát hiába lett sok támadónk a végére, nem jött be. Maurinak legalább összejött a részsiker, a gólja jó volt, nagyon jókor is jött, kár, hogy ezt sem tudtuk kihasználni, és többre nem futotta tőlünk. Pedig volt rá egy teljes második félidőnk.

Kerülgetem, mint forró a kását, de nem lehet elmenni a kreativitás mellett. Ezt csak azért hozom fel, hogy ne gondolja mindenki, Hernanesszel könnyebb lett volna. Mert nem. Őt is ugyanúgy megették volna középen, ahogy a többieket, nem lett volna hasznunkra. Ide másolni kellett volna a Catania stílusát, ehhez csak agresszív, feltüzelt hozzáállásra lett volna szükség, ami jöhetett volna Bigliától, Gonzaleztől és Onazitól is. Ledesma nem ebben jeleskedjen, viszont a szélsőktől is több kellett volna, az egész csapattól pedig pörgősebb játék.

PeruzziBerisha úgy kapott 3 gólt, hogy egynél sem lehet őt elővenni, sőt, alapvetően ma is jó volt. Az ellen 3. góljánál mondjuk mozizott mindenki, ahogy a kezdőkörből megindult a Catania támadása, és Peruzzi védőként fejezte be a ziccerig játszott akciót.

A lövések aránya 16:10 volt a hazaiak javára, a kapura tartó 8:3, az ő agresszivitásuk ellenére mi szabálytalankodtunk többet.

A whoscored rendre összegyűjti a meccsek után, hogy melyik csapat miben volt jó és rossz. A mi oldalunkon egyetlen pozitívum szerepel (ilyenre se nagyon emlékszem még), ez pedig a szélen vezetett akciók veszélyessége – Konko mondjuk gólpasszt tett Mauri fejére. A Catania oldalára ellenben 6 pozitív tényező is felfért: sok helyzet (főleg a labdabirtoklásukhoz képest), egyéni megmozdulások utáni helyzetek kidolgozása, keresztlabdák utáni helyzetek kialakítása, a veszélyes széljáték, pontrúgások, pontos befejezések.

1Ezt a meccset elsősorban a hozzáállásban vesztettük el, a komplett csapatnál jelentkező gyengeségben, ez időnként felbukkanó probléma nálunk. Vagy csak lazítottunk a hétközi EL-re?