Nyit a nemzetközi hadszíntér. Vajon milyen hosszú lesz számunkra?

L-LA tavalyi menetelésünk szép volt, jó volt, de egyelőre lövésem sincs, azt idén is teljesíthetjük-e, esetleg képesek leszünk meg is fejelni, vagy netalán a közelébe sem jutunk. Bizonyos szempontból szinte bármelyik opcióra van esély, akár végső esélyesként is emlegetnek minket – de én ebben nem látok realitást, és nem azért, mert Conte zebrái otthon készülnek lelegelni a döntőre kihajtó friss torinói leplet füvet.

Pár napon belül kétszer is kötelező van terítéken. Persze az első meccsen ennek megfelelően látszania kell, hogy akarjuk a továbbjutást, minimum a majdnem legjobb kezdő és a megfelelő hozzáállás tekintetében, viszont ha ezek elmaradnának, hajlamos lennék arra gondolni, hogy nem minden az EL.

Azaz valahol mégis, hisz akkor vélhetően a Sassuolo elleni meccs lenne a fontosabb (olyan nincs, hogy mind a kettő egyformán fontos, vagy ha igen, akkor az egyiken beeshet egy meglepetés), amely a jövő évi EL-ért megy, oda ugyanis már a 6. hely is elégnek tűnik. Itt jegyzem meg, 1-2 alapember kimaradhatna ma, ezt el kell bírnia a csapatnak, ezt jelenti nálam a minimum majdnem legjobb kezdő.

Stat

A csoportkör számokban

Nem veszem félvállról a meccset, mert nem európai topligás csapat lévén nem ismerem az ellenfelet, infók nélkül pedig nem ítélek. A sorsoláskor ugyanakkor páran már pedzegették, hogy sokkal keményebb párharc lehet ez, mint amilyennek első látásra tűnik.

Ezt a vonalat látszik alátámasztani, hogy a bolgárok veretlenül, 5 meccset is behúzva, ráadásul minden idegenbeli csatájukat megnyerve lettek a 3. legjobb csoportelsők! Ezek pedig önmagukban tiszteletet parancsoló számok. Hát még akkor, ha idevesszük, hogy holtversenyben mostani ellenfelünk tudhatja magáénak a legjobb védelmet, mindössze két kapott góllal.

Jöjjön is egy amolyan görbetükör, hogy el ne szálljanak a bolgárok szurkolói. Hasonlóan jó védelmet rakott össze a csoportkörben az a Betis, amely csapat a spanyol bajnokság 2. leggyengébb hátsó alakulatával parádézik (ráadásul nekik van a legeredménytelenebb támadójátékuk is). Maradjunk még a csoportjuknál. Ott kapott szerepet a horvát Dinamo, de a zágrábiak minden sorozatban csak létszámnak vannak jelen, meg hogy jól megtömjék őket. Csoportharmadik lett az a PSV, amely idén egy tinicsapattal képzelte el a jövőt, a jelen viszont pofánvágta őket. Így futott be a 2. helyre a Csernomorec, amely pl. otthon kikapott, idegenben pedig ikszelt a Razgraddal.

A Lazio és a Ludogorec egyébként még nem találkozott egymással, a bolgároknak mi leszünk az első olasz ellenfelük, ők pedig Bulgária első csapataként kerültek be a legjobb 32 közé.

Ahogy arról a facebook oldalunkon is beszámoltunk, román játékosuk, Cosmin Moti anno majdnem a Lazio játékosa lett, ill. ugyanő és Radu még 2005 és ’08 között csapattársak voltak Romániában.

Mi már 10 hazai meccse veretlenek vagyunk az EL-ben – ennyi 90 perc telt el azóta, hogy az Atletico nyerni tudott Rómában.

BezjakA Ludogorec szlovén csatára, Bezjak a meccs másnapján lesz születésnapos (25.), egyébként jól megy neki, 4 gólt szerzett a csoportkörben (annyit, mint Floccari), őt csak az 5-5 gólos Defoe és Olcan Adin (Trabzon) előzi meg a rangsorban.
MarcelinhoAz ellenfelünk berkein belül egy kisebb brazil kontingens labdázik. Az egyikük, Marcelinho az UEFA-nak adott interjúban kitért a csapat sikerességére is. Arrafelé nagykanállal merítenek mindenből, szerinte az elnökük már a feljutás évében felvázolta a nagyratörő terveit, miszerint kapásból bajnokok lesznek (ez csont nélkül bejött, a 2010/11-es szezonban jutottak fel az élvonalba, az azóta lejátszott két idényt megnyerték, most pedig éppen listavezetők). Ők pedig, mármint a brazilok, ugyan teljesen szokatlan kultúrába kerültek, de összetartanak, és élvezik, hogy mindenki azonnal befogadta őket, a közönség imádja a csapatot, és hálás minden apró szépségért, megmozdulásért, a sikerekért pedig főleg.

Várható kezdők:
LAZIO (3-4-3) – Berisha; Ciani, Cana, Radu; Cavanda, Onazi, Biglia, Lulic; Candreva, Perea, Keita.

LUDOGOREC (4-2-3-1) – Stoyanov; Junior Caicara, Moti, Barthe, Minev; Dyakov, Zlatinski; Misidjan, Marcelinho, Aleksandrov; Bezjak.

Nálunk Pereirinha és Postiga alapból nem bevethető, nincsenek nevezve a listára, viszont a keret rendben van, nincs különösebb meglepetés, bár azt valószínűnek tartom, hogy végül mégsem ez a kezdő fog kifutni a gyepre. Az lenne számunkra a legjobb, ha bevetnénk Kakutát és Andersont is, előbbi lássa, hogy érkezése után szinte azonnal számolnak vele, utóbbi számára meg különösen gyorsan és rosszul pörög egy türelmi időnek kinéző második félév, ha itt nem kapja el a fonalat, nem lepődnék meg, ha a kis/középcsapatok számára leadott kölcsön, fele játékjog lenne a része, nem pedig a jövő évi érdemi kerettagság. Bár Lotito nyilván hangoztatja majd, mennyire bízunk benne.

2021535_w2Még talán annyit, hogy a Ludogorec nincs játékban, a bolgár bajnokság most kezdődik el, ez is egy fontos dolog. Ahogy egyébként az is, hogy zakó után nyitunk az egyenes kieséses szakaszban, erre a csapatnak fel kell pörögnie, de ehhez a fiatalok talán éppen jól jönnek majd.

A párharc győztese egyébként otthon fogadja majd a Dinamo-Valencia továbbjutóját, jelen állás szerint ez még nem a legrosszabb út a továbbiakra, de erről most ennyit.