Megint egy kieső, hess innen!

serie_a-2013_2014-lazio-sassuolo-2014_02_23A Sassuolo jön, a sereghajtó. De csak félig foglalkozom velük, van itt más is.

A meccs előtt egy hosszabb kitérő Andersonra. Nem vetemedem túlságosan kockázatos kijelentésre azzal, hogy őt idén már nem menti meg semmi attól, hogy a szezon legjobban besült átigazolásai között virítson a neve. Ez ellen is próbált tenni akkor, amikor az EL-ben edzői utasítás ellenére ő rúgta a 11-est, rosszul. Mi volt ez, utolsó mentsvár? Az utolsó szalmaszál, amelybe megpróbált belekapaszkodni? Hogy ha belövi minden jóra fordul a számára, hirtelen jól fog játszani azokban a szerepkörökben, amelyekben eddig az jutott neki, hogy rendre lecserélik? Hogy egy 11-esből szerzett gól után megmutatja, anno miért volt ő Neymar játszótársa? Hát, nem is tudom. Ha eddig nem volt még ott, most nyaktiló alá tolta a fejét. De mit érünk vele? Hát ez az. Egyébként nem kenem rá a csütörtöki kudarcot.

232313783-5ffb7ee9-3028-4af7-9b39-63c98715d7edA támadóhármas szélén nem jó, vagy fogalmazhatnék úgy is, hogy kevés. Amellett, hogy nem tud érvényesülni támadásban, ott a védekezéshez is hozzá kellene tennie, ez pedig olyan műfaj, amelyben a brazil foci amúgy sem tündököl, ott ráadásul jóformán nem is léteznek azok a posztok, amelyekben ő nálunk játszik. Ez nem az ő hibája, ennyire nem komplex játékos, és kész. Ráadásul két edző sokféle felállására kapkodta a fejét (sérülten kezdve), nem indult jól a dolog. Mostanra viszont már valami fejlődésnek illene kibontakoznia, viszont semmi. Volt 1-2 tetszetős megmozdulása a Ludogorec ellen, de annyit egy Moscardellitől is várhatna az ember. Őt valószínűleg csatár(ok) mögött tudnánk megfelelően használni, középen, ráadásul egy kellően támadó stílus mentén. Erre itt nem nagyon van esélye, bár Reja az első regnálása idején tolta pl. a 4-3-1-2-őt is, de az is lehet, hogy máshol kell felépítenie a karrierjét, ez a kapcsolat pár hónap alatt elfáradt, lehet, hogy máshol menne neki.

Mi tehát a megoldás? Le kell lőni! Nálam ha egy játékos „fejben” elásta magát, akkor nagyjából vége. A kihagyott büntetőnél az én olvasatomban ez történt. Nem ő volt kijelölve rúgónak, de odaállt. Ha már odaállt, az nekem azt mondatja, akar és mer lőni egy ilyen fontos 11-est, mert tisztában van vele, hogy jól tudja lőni. De ő nem mert, csak akart (mutatni végre valamit), hiszen megremegett a lába. Persze, lehet mondani, milyen könnyű így ítélkezni, de ez van, ha fejben ott van valaki, rendesen belövi, ha nincs, naggyá teszi a kapust (vagy a ketrec rossz oldalára száll a labda). Reja egyébként pont a Ludogorec elleni meccs előtt nyilatkozta, hogy Anderson kicsit fél attól, hogy hibákat követ el, és önbizalomhiánya van. Talált.

Akkor most már komolyan is, mi a megoldás? Jó megoldás nem nagyon van, a jelenlegi elképzelések, taktika mentén nincs rá ok, amitől jobb lehetne, ha pedig gyengén játszik, csökkenni fog az ára, ha nem játszik, csökkenni fog az ára. Adjuk meg neki a teljes nyári felkészülés jogát? Adjuk, hisz eladni nem tudnánk, vagy csak nagyon olcsón, de az, hogy legjobb tulajdonsága a fiatalsága, nem túl nagy erény, szóval reménykedjünk, hogy nem ő lesz az új Mendieta. Vagy esetleg cseréljük el egy, a Serie A-ból már sokat látott játékosra – akár egy kiscsapatból.

Most egy hirtelen csapással rátérek a Sassuolo ellenire, ez már rövidebb lesz.

Várható kezdők:

LAZIO (4-3-3) – Berisha; Konko, Biava, Dias, Radu; Gonzalez, Ledesma, Mauri; Candreva, Klose, Lulic.

SASSUOLO (3-5-2) – Pegolo; Mendes, Cannavaro, Ariaudo; Rosi, Marrone, Chibsah, Missiroli, Longhi; Berardi, Floccari.

Sassuolo+Calcio+v+Hellas+Verona+FC+Serie+f_031Cwt6MOlMiközben a sajtó megint arról ír, hogy a hetek óta padozó Marchetti iránt egyre több csapat érdeklődik, mi figyelhetjük, amint Floccari Cannavaro oldalán találja meg a számításait.

A Ludogorec elleni meglepetés éppúgy betudható annak, hogy azt a meccset esetleg kevésbé tartották fontosnak az illetékesek, ahogy annak is, hogy Reja nem készítette fel megfelelően a csapatot az ellenfélből, annak is, hogy a játékosok fejben máshol voltak, annak is, hogy alulértékelték az ellenfelet, annak is, hogy nem emésztették meg a Catania elleni mérget, és annak is, hogy alapból döcög a játékunk.

Játék alatt persze leginkább azt kell érteni, hogy mindenki csinál valamit, aztán majd lesz valami, valaki esetleg megoldja. Mert hogy aprólékosan kidolgozott, százszor begyakorolt, a játékosok és a csapatrészek által is jól ismert elemeket nem nagyon lehet felfedezni a támadásokban, az biztos. Mostanság esetleges minden, a támadások leginkább a néhány húzásból előre, ki a szélre, onnan vissza, adjuk oda a labdát Candrevának (hogy ő majd elszórja) mentén ragadhatók meg.

Korábban említettem a meccsek fontosságát (EL vs. bajnokság), most lerántom a leplet, azaz Reja lerántotta. Végre eljött egy határozott kijelentés, egy állásfoglalás, végre nem a korábbi ködösítést, maszatolást, Petkovic-féle, semmiről sem szóló gondolatokat kell hallani-olvasni. Újságírói kérdésre, miszerint a Catania ellen látotthoz képest miért változtatta meg a fél kezdőt az EL-meccsre, Reja a Ludogorec után azt nyilatkozta, a Catania előtt 4 pontra voltunk az EL-helyektől, fontos a bajnokság, azt favorizálja, ezért pihenteti a játékosokat.

Sassuolo+Calcio+v+Hellas+Verona+FC+Serie+_MSHfOwg8w5lA végére még annyit, bizonyos tekintetben nem lepne meg, ha a vendégek ponttal távoznának. És most nem is arra gondolok, hogy kieső jön hozzánk. Pusztán arra, hogy nincs játékunk, amit még egy ilyen gyenge csapat is kihasználhat. Floccaritól egyébként nem tartok, persze az túlzott arculcsapás lenne, ha betalálna, főleg úgy, hogy Postiga a január utáni három és fél hónapból egyet már biztosan sérülés miatt hagy ki.

Egyébként ez lehet a tökéletes alkalom arra, hogy az elmúlt napok kudarcai után visszakapaszkodjunk a győzelembe, de ehhez már teljesítmény kell!