Miért Felipe Anderson miatt kaptunk ki?

Természetesen a szokottnál is rendesebbek vagyunk veletek, ezért egy rövid, képekkel tüzdelt posztban mutatjuk be, hogy amennyiben a szerencsétlen ballaszt Anderson teljesítette volna alapvető feladatát és VISSZAZÁR támadásban az emberére, nem született volna meg Thereau gólja. Lássuk!

Képernyőfotó 2014-09-27 - 12_Fotor

Egyértelmű, hogy az ellenfél támadásai esetén a baloldali támadónak – balszélsőnek, etc. – vissza kell zárnia az ellenfél felfutó, jobboldali védőjével. Ez hatványozottan igaz akkor, ha egy olyan védőről beszélünk, akit gyorsasága miatt simán wing-back-üzemmódban is be lehet vetni. Widmar pedig pontosan ilyen. Ezért Anderson egyszerű feladatot kaphatott Piolitól: a támadóharmadban szokásod szerint ronts el mindent, hátha valaki ügyesebb lesz nálad egy kipattanóból, de kontránál minimum rúgd fel a védődet. A fenti képen azt a pillanatot látjuk, mikor a kettessel jelölt Anderson hanyag-ernyedt lófasz módjára követi Widmart, aki pillanatokon belül meg fogja kapni a labdát.
És a közkeletű vélekedéssel ellentétben pontosan ezért nem az egyessel jelölt Braafheidnek kellett volna a svájcira figyelnie: hollandunk teszi a dolgát, szerel, az ütemterv szerint érkező Andersonnak kéne a lecsorgót megszereznie.

Szélsővédő amúgy sem nagyon szokott szélsővédőre figyelni, mert ha olyan támadóak, mint Braafheid és Widmar, a feladataik ugyanazok, így viszont egymással szemben homlokegyenest eltérnek, hiába játszanak a pálya ugyanazon oldalán.Képernyőfotó 2014-09-27 - 12_Fotor

A helyzet második képünkön még élesebben látszik. Braafheid (1.) leterítette ellenfelét – mondjuk az jó kérdés, hogy rajta kívül még két emberünk mit keres ott, de ezen most lendüljünk túl -, aki az utolsó pillanatban még továbbítani tudta a labdát. Nézzétek Andersont (2.)! A távolság még nagyobbra nőtt közte és Widmar között, mint az előző pillanatban. Pedig a brazilt azzal is szokták védeni, hogy jó, hát balfasz szegény, de gyors, azt is valami. Igen, gyors, mint az igásvonó.
Más tekintetben viszont szomorú, hogy ekkor még minden arra utalt, hogy a Thereau felé belőtt labda nem érheti el a célját, mert Novaretti (4.) jól védi a területet és zárkózik a csatárra Konko (4.) is.Képernyőfotó 2014-09-27 - 12_Fotor

A világ csodájára, mikor a képen fehér nyílként süvítő labda már megtette útjának kétharmadát, Anderson (2.) feltűnik Widmar mellett, majd előtt, immár teljesen hiába. Braafheid (1.) pedig, miután elvégezte dolgát, tehetetlenül nézi, hogy miért nem tud egyszerre három embert is szerelni. A gól nem Konko hibája, hiszen a csatár ellenkező oldalán fut, nem azon, ahol a labda érkezik, de hogy Novaretti miért nem csúszott be, kihasználva magasságát, hátha esetleg elakad benne a labda, az jó kérdés.

A tanulság számunkra az, hogy a védekezésre mindennél jobban adó Reja pontosan ezt várhatta egy éles meccsen Andersontól és ezért sem számított rá. Reméljük, Pioli is tanul a hibából.