Soha nem felejtünk el, Gabbo!

A poszt első közlése 2010. november 12-én történt.

Egy fiatalemberről szeretnék nektek beszélni, egy 26 éves srácról, aki jelentős sikereket tudhatott már a háta mögött a zenei életben. Az egyetemen kommunikációt tanult, ezt azonban nem fejezte be, részint azért, mert csapongó természetének a felsőoktatási szabályok nem nagyon feleltek meg, részint pedig azért, mert családi vállalkozásuk előnyt élvezett a tanulmányaival szemben. A zene iránti szeretete azonban már ekkor megnyilvánult és tizenéves korától pörgette a lemezeket, egyre jobb római szórakozóhelyeken. 2002-ben kapta első szerződését egy egész nyárra, ezt követték állandó fellépései és rezidensi posztjai neves fővárosi klubokban, mint például a Bloom, a Maison, vagy a Jackie’O.

Gabriele Sandrit 2007. november 11-én lőtte nyakon egy arezzói autópálya rendőr. Gabriele Sandrinak két szenvedélye volt az életben: a zene és a Lazio. Rá emlékezünk az alábbiakban.

Testvérével és két barátjával tartott egy autóban Milánó felé Gabriele, érthetően nagyon fáradtan, hiszen az előtte való 3 nap mind fellépésekkel telt. Arezzo mellett megálltak pihenni, ahol akaratukon kívül a közepébe kerültek egy juventino-laziale összecsapásnak, ami egyébként nem volt különösebben súlyos, leginkább egymás hergelése ment. A Sandri-testvérek azonban ebben sem vettek részt, távol maradtak az eseményektől, sőt, Gabbo a hátsó ülésen próbált aludni, hogy valamennyire magához térjen az Inter elleni meccs előtt.

Pár perccel később Luigi Spaccarotella, egy autópályarendőr, elsüti a fegyverét, kizárólag figyelmeztetésből, hogy a szurkolók fejezzék be egymás erőteljes győzködését. Egy vagy két lövés dördült el és az egyik, valószínűleg gellert kapva csapódott be Sandriék Renault Megane gépkocsijába, hátulról a nyakán eltalálva Gabbót, aki pár perccel később belehalt sérülésébe.

Az arezzói rendőrség rögtön első közleményében tragikus hibának nevezte az esetet, a Sandri család ügyvédje viszont egyértelműen fogalmazott: “Ez gyilkosság.” Gabbo bátyja, Cristiano kezeiben hunyt el, miközben testvére zokogva kiáltozta, hogy minden az ő hibája, mert az ő ötlete révén indultak Milánóba.

A rendőrség a vizsgálat során először az autópálya biztonsági kameráját nézte meg, ahol látható volt, hogy a Juventus szurkolói röviddel 9 óra után egy autópálya pihenőben találkoztak a lazialékkal, előkerültek vascsövek is, de végül fizikai erőszakra nem került sor. Ekkor azonban feltűnt  egy járőrkocsi és a benne ülők úgy mérték fel, szükség van a verbális felszólításon túl súlyosabb noszogatásra is. Az autóból kiszállva dördült el a lövés, ami az út másik oldalán található kocsi bal hátsó ülésére csapódott be.

A bírósági tárgyalás során 4 szakértő véleménye feszül egymásnak, a kilőtt golyó ügyében. Az első vizsgálat nem tudja megállapítani, hogy pontosan melyik fegyverből jöhetett a lövés, ám a második már bizton állította, hogy Spaccarotella pisztolya volt a ludas. A mindent eldöntő harmadik vizsgálat végül arra jutott, hogy valóban a rendőr adta le a lövést, ehhez kétség sem férhet, méghozzá vízszintes irányban – ez nem szokványos, teljesen szabályellenes és ez okozta a tragédiát – , két kézzel, ámde nem célzottan és Gabbo előtt úgy 60-100 centiméterrel valami letérítette a normális röppályájáról.

Visszatérve a november 11-i eseményekre, az Inter-Lazio meccs azonnali elhalasztása mellett döntöttek, illetve a többi meccset 10 perc késéssel kezdték. Még így is, az Atalanta-Milan meccset már a kezdő sípszó után fel kell függeszteni, mivel szurkolói rendbontások történnek, hasonló zajlik a harmadosztályú Taranto-Massese mérkőzésen. A Milan, az Inter és a Lazio szurkolói összefogva tartanak utcai felvonulásokat, megostromolva több rendőri épületet is, a CONI akkori központját is komoly csapások érik.

Az eseményeket követő napon már nem zárják ki az emberölés bűntettét sem. November 13-án eltemetik Gabbót, tizennegyedikén pedig 3 benzines bomba robban  egy római rendőrség mellett. 2008. február 5-én Francesco Molino, Spaccarotella ügyvédje bejelenti, hogy kétségbevonhatatlan a kilőtt golyó eltérítés általi deformáltsága. Még ezen év szeptemberében Spaccarotella bocsánatot kér a Sandri családtól.

Végül az elsőfokú ítélet szerint 6 év börtönre ítélték az elkövetőt. 

2009. január 9-én Alemanno római főpolgármester és más neves személyiségek hozzájárulásával megalakult a Gabriele Sandri Alapítvány, amely az erőszak minden formája ellen küzd. Elnöke Cristiano Sandri, aki reméli, hogy az anyagi forrásaik elegendőek lesznek ahhoz, hogy sokáig folytathassák a küzdelmet.

Ég veled Gabbo, Isten nyugosztaljon békében, örökké emlékezni fogunk rád! Az alábbi videót mindenkinek ajánlom megnézésre, remek és szívszorító.

Gabriele Sandri 1981-2007

2010. december másodika:

A tegnapi nap során született másodfokú ítélet szerint Spaccarotella 9 év 4 hónap, letöltendő börtönbüntetést kapott.
Ez egy meglehetősen aránytalan ítélet, annak függvényében, hogy mi is történt. Mert adva van egy szerencsétlen autópálya rendőr, aki alig 6 hónappal azután, hogy Cataniában agyonverték egy kollégáját, rossz időben és rossz helyen, nagyon rosszul döntve elsüti a fegyverét. Ennél vétlenebb és gondatlanabb tragédia okozást nem tudok elképzelni. Még akkor sem, ha a magyar jogszabályok a gondatlanságból elkövetett emberölés minősített esetére – minősített, mert egy foglalkozás vagy mesterség űzésére vagy bizonyos tevékenység folytatására vonatkozó törvényes rendelkezések vagy elővigyázatossági intézkedések be nem tartásának a következménye – 2-7 évet írnak elő.

Rettentő sok ez a 9 év. Spaccarotella és Fiorillo esete rémisztően hasonló.